Τα σκηνικά

Τα σκηνικά μπορούν να γίνουν από χαρτόνι ή από πανί. Τα μεγάλα κτήρια (σαράι, πύργοι κλπ), πιάνουν σε ύψος ολόκληρο το πανί (1,20 μ. περίπου). Η καλύβα είναι 80 εκ. περίπου.


α) Σκηνικά από χαρτόνι

Τα σκαλίζουμε, όπως και τις χαρτονένιες φιγούρες. Αν προσθέσουμε χρώμα (σε παράθυρα, τρούλους κλπ) γίνονται ονειρικά. Εδώ βέβαια, θα χρησιμοποιήσουμε λεπτότερο και φθηνότερο χαρτόνι (κατάλληλο είναι το <<γκρι>> των κορνιζάδων).

Τα χαρτονένια σκηνικά τα καρφιτσώνουμε στον μπερντέ, χωρίς να τα τρυπάμε. Τοποθετούμε το σκηνικό όρθιο, κάτω πατάει καλά χάρις στο εξωτερικό πηχάκι. Σε απόσταση τριών χιλιοστών από το σκηνικό, τρυπάμε το πανί με μια καρφίτσα (από μέσα προς τα έξω). Η μύτη της καρφίτσας ξαναγυρνάει προς τα μέσα, στην άκρη του χαρτονιού και περνά ολόκληρη η καρφίτσα πίσω του στηρίζοντάς το. Βάζουμε στο περίγραμμα όσες καρφίτσες χρειάζονται. Για να εφάπτεται ολόκληρο το σκηνικό στο πανί, το πιάνουμε και σε κάποια σημεία από τα σκαλίσματα.β) Σκηνικά από πανί (σπετσάτα)

Είναι πολύ κατώτερα από τα χαρτονένια. Οι καραγκιοζοπαίχτες δεν τα πολυχρησιμοποιούν, παραμόνο στις περιοδίες τους επειδή τυλίγονται και μεταφέρονται εύκολα...

Ζωγραφίζονται συνήθως με πλαστικά χρώματα και καρφιτσόνονται στον μπερντέ τρυπώντας τα.

 

Κεντρική Σελίδα κατασκευών


Copyright © 2003 by Τάσος Ανδριώτης - www.karagiozis.tk best view: 1024x768 Internet Explorer